Hver onsdag kommer 30 elever fra 7. trinn på barneskolene Bekkelaget, Ekeberg og Nedre Bekkelaget til Brannfjell ungdomsskole for å lære mer matematikk. De har tyvstartet på ungdomstrinnet og synes geometri og algebra er kjærkomne avbrekk fra den lille multiplikasjonstabellen.
–Det er fint å få mer utfordrende oppgaver. Her går vi raskere frem og slipper å repetere så mange ganger, sier Kasper fra Bekkelaget skole.
Elevene har konstruert geometriske slott på tegnearket, og denne onsdagen skal begreper som stumpe, spisse og rette vinkler øves inn og markeres med fargekoder på slottstegningen.
–Geometri er gøy, samstemmer elevene.
–Det er gøy å lære nye ting. Vi går sjelden bare rett på en oppgave. Her har vi diskusjoner i klassen og må tenke gjennom problemstillinger og løsningsforslag når vi lærer noe nytt, forteller Mathilde, også hun fra Bekkelaget.
12-åringene fra Bekkelaget, Ekeberg og Nedre Bekkelaget har 90 minutters matematikkundervisning på ungdomsskolenivå og tilsvarende på barneskolen sin. Matematikktimene for 7.-klassingene er populære blant matematikklærerne på Brannfjell.
–Det er en matematikklærers drøm å ha 30 topp motiverte elever. Her er det høyt engasjement for matematikkfaget, og elevene kan ha matematiske diskusjoner i visshet om at alle er like interessert, forteller Marianne Hallgren, faglærer i matematikk og naturfag på Brannfjell.
Matematikktilbudet ble etablert for tre år siden etter at barneskolene så et behov for å styrke den tilpassede opplæringen.
–Skolen har et viktig oppdrag i å gi elevene tilpasset opplæring. Matematikk på ungdomstrinnet er ett av tilbudene vi har for å gi elevene utfordringer tilpasset sitt nivå, sier Anette Reme, rektor ved Bekkelaget skole.
Hva vil dere bli når dere blir voksne?
–Lege. Advokat. Arkitekt. Sivilingeniør. Fotballspiller. Forretningsmann.
Flere av 7.-klassingene som har tyvstartet på ungdomstrinnet har en klar fremtidsplan, mens andre ikke helt har bestemt seg ennå.
Nøkkelen til det vellykkede fagtilbudet er et tett samarbeid over flere år mellom de fire skolene – om læring, elevresultater og lærersamarbeid. Barneskolene spleiser på matematikkundervisningen på Brannfjell. De involverte lærerne har utvekslet årsplaner, slik at undervisningen på ungdomstrinnet noenlunde følger barneskolenes tema samtidig, og de har tett kontakt gjennom året.
Elevene velges ut på bakgrunn av en helhetsvurdering, samt en matematikkprøve på slutten av 6. klasse. Elevene får et informasjonsskriv om tilbudet med seg hjem.
–Omtrent alle takker ja, og tiltaket har bidratt til å gi matematikk økt status blant elevene, forteller Reme.
Elevene som er igjen på barneskolene får til gjengjeld tettere oppfølging fra læreren, når det er færre elever i klassen.
–På den måten løftes alle elevene, sier Bekkelaget-rektor Reme.
Brannfjell skole tilrettelegger undervisningen når elevene for alvor begynner på ungdomstrinnet.
–Alle elever skal ha tilpasset opplæring. Vi har over flere år tilbudt forsert matematikk på 8. og 9. trinn, og elevene har mulighet for å ta videregående matematikk på Oslo Handelsgymnasium på 10. trinn. Undervisningen er gitt i skoletiden eller rett etter skoletid, forteller Brannfjell-rektor Anne-Karin Bjerkebro.
–I år er vi også med i Osloskolens matematikksatsing for 8. trinn. Tilbudet er byomfattende, og undervisningen ligger derfor kun på ettermiddagstid.
Bjerkebro understreker at matematikk er et satsingsområde:
–Vi trenger flere realister. Det er viktig å legge til rette for at elever som liker matematikk, får et matematikkmiljø der de kan utvikle seg i fellesskap med andre med samme interesse.
"Osloskolen har som mål at flere elever på 9. og 10. trinn skal lese fag på videregående skoles nivå"
Fra skoleåret 2012–2013 etablerte Utdanningsetaten et talenttilbud i matematikk for spesielt interesserte elever på 8. årstrinn. Tilbudet gis én ettermiddag i uken på 6 skoler i ulike deler av byen. Tilbudet har til hensikt å gi elevene mulighet for faglig fordypning og støtte til en raskere progresjon, som kan legge grunnlag for forserte løp.
Fag på videregående nivå
Skoleåret 2012–13 tar ca. 400 elever på ungdomstrinnet fag på videregående nivå, hovedsakelig matematikk og engelsk. Et langsiktig mål er at 10 % av elevene på ungdomstrinnet skal lese fag og fullføre eksamen på videregående nivå, mens de går på ungdomstrinnet. En forskriftsendring per 01.08.2012 gir elever på ungdomstrinnet anledning til å gå opp til grunnskoleeksamen fra 8. trinn.
Fag på universitetsnivå
Utdanningsetatens samarbeidsavtale med Universitetet i Oslo (UiO) om å gi elever på Vg3 tilbud om å ta emner fra høyere utdanning er utvidet. Høsten 2012 startet 20 osloelever fra ulike videregående skoler i en egen matematikklasse på universitetet med undervisning på ettermiddagen.
Undervisningstilbud for musikk- og ballettalenter
Elever med et særlig talent innenfor klassisk ballett kan søke om opptak til en egen ballettklasse på 8.–10. trinn på Ruseløkka skole. Tilbudet, som ble etablert i 2008, er et samarbeid mellom skolen og Ballettskolen ved Den norske Opera og Ballett.
Ved Majorstuen skole er det etablert musikklasser for elever med et særlig talent innenfor musikk. Elevene går i to klasser, én for elever på 5.–7. trinn og én for elever på ungdomstrinnet. Musikkelevene får et utvidet musikktilbud på 6 timer, i tillegg til det ordinære timetallet. Tilbudet er et samarbeid mellom Osloskolen og Barratt Due musikkinstitutt, Oslo musikk- og kulturskole og Norges musikkhøgskole.