61 osloskoler
bruker Tidlig Innsats
Early Years

Å knekke en fagtekst

På Høybråten skole brukes metoden "Fagtekst i fokus" for å styrke elevenes leseforståelse på mellomtrinnet. I norsktimen trener elevene på lesestrategier mens de utforsker antikkens Hellas.

 
 
 

–Hva tror dere denne teksten handler om, spør Anders Pio Pethon, kontaktlærer for 5c.

Spørsmålet avslutter lærerens innledning om Det gamle Hellas og gjennomgang av målene for timen. Nå skal elevene gruppevis utforske Antikken nærmere, ved hjelp at teksten de har fått utdelt. Gruppelederne fører an, og sammen orienterer elevene seg blant innholdselementer som overskrifter, bilder, figurer og undertitler og diskuterer seg frem til teksttype/sjanger og overordnede tema.

–Da tar vi oppgavekort nummer to. Høytlesning etter tur; del opp teksten slik at alle i gruppa leser omtrent like mange linjer, sier Pethon.

Elevene i 5c leser høyt for hverandre – om Antikkens tidsregning, maktfordeling og de første olympiske leker. Det er best å jobbe i gruppe, mener elevene i 5c:

–Vi slipper å lese hele teksten alene; det hadde vært slitsomt. Og så kan vi spørre hverandre hvis det er noe vi ikke forstår, samstemmer Martin HG, Eileen, Eirik, Piyaa og Martin EK.

–Og så er det fint å ha en gruppeleder som minner oss om at vi må konsentrere oss og være stille.

Ulike lesestrategier

Oppgavekortene er utformet i fellesskap av lærerne på trinnet.

–Gruppelederne har et stort ansvar, som de tar på alvor og vokser på. Jeg styrer tiden og går mellom gruppene, veileder og svarer på spørsmål. Av og til kan jeg sitte ned i en gruppe gjennom et helt oppgavekort; det kommer an på oppgavene og behovene fra økt til økt, forteller lærer Pethon.

Neste oppgave er å gå gjennom teksten en gang til og notere vanskelige ord og begreper. Deretter skal elevene formulere skriftlige spørsmål til det de har lest, og må dermed reflektere over innholdet én gang til. Til sist skal elevene oppsummere det de har lært om Det gamle Hellas.

Vanskelighetsgraden øker

På mellomtrinnet øker vanskelighetsgraden i fagene. Det blir mer avanserte fagtekster og flere begreper å holde styr på i alle fag.

–Gjennom en slik økt får elevene utviklet leseforståelsen ved å bruke ulike lesestrategier. De får bedre læring når de anvender flere grunnleggende ferdigheter, som å lese, å si muntlig og å skrive, i én og samme undervisningsøkt, forklarer Ane Elisabeth Selinger, undervisningsinspektør på Høybråten og ansvarlig for oppfølgingen av 5.–7. trinn.

Lærerne benytter tekster fra ulike fag. I dette tilfellet er det en samfunnsfaglig tekst. I andre sammenhenger kan det være et utdrag fra en lærebok, skjønnlitteratur eller en tekst fra naturfaget. Elevene på Høybråten har minst to økter ukentlig med veiledning av læreren i en mindre gruppe.

Systematisk, men fleksibel

Høybråten skole innførte Osloskolens undervisningsprogram Tidlig Innsats Early Years (TIEY) i 2008 på 1.–4. trinn. Nå er prinsippene for TIEY videreført på 4.–7. trinn, med programmet Fagtekst i Fokus (FaIF). Læringsresultatene har siden utviklet seg positivt, og et tettere samarbeid på trinnet har gitt et kompetanseløft for lærerne.

– Lærerne kommer tett på den enkelte elev gjennom økter med lærerstyrt stasjon og veiledet lesing. Samtidig er undervisningsmetodikken såpass fleksibel at den kan tilpasses ulike fag, tema og mål. Variasjon er bra både for elevene og lærerne, sier rektor Jan Gunnar Braathen.

– Det er viktig å få alle elever delaktige i timen. Elever blir inspirert av å delta og dermed mer motivert for læring. Dette stiller krav til oss om å utvikle gode oppgaver og arbeidsformer.

Fakta: "Fagtekst i fokus"

"Fagtekst i fokus" (FaIF) er et undervisningsprogram for 4.-7. trinn, som per 31.12.2012 omfatter 18 osloskoler. Programmet viderefører prinsippene i "Tidlig Innsats Early Years" (TIEY) for 1.–3. trinn, som er innført ved 61 osloskoler. De fire grunnelementene er:

  • Strukturert klasseromsprogram
  • Tilpasset opplæring
  • Samarbeid med foreldre
  • Kurs og oppfølging av lærere

I undervisningen arbeider elevene med ulike fagtekster i fagene norsk, matematikk, RLE, engelsk, naturfag og samfunnsfag. Det arbeides med de grunnleggende ferdighetene i hver undervisningsøkt.

  • Å kunne utrykke seg muntlig
  • Å kunne utrykke seg skriftlig
  • Å kunne lese
  • Å kunne regne
  • Å kunne bruke digitale verktøy

Programmet er utviklet for å imøtekomme skolens behov for fleksibilitet og struktur på mellomtrinnet. Lærerne som skal undervise etter TIEY- og FaIF-programmene må gjennomføre en kursrekke og kan delta i nettverksgrupper for de involverte osloskolene. Det forutsettes at skolene arbeider systematisk med kartlegging og dokumentasjon og vurdering av resultatene, som grunnlag for planlegging.

Det ble i 2012 arrangert åtte forskjellige kurs innenfor TIEY og FaIF i Oslo med over 600 deltakere. I tillegg arrangeres kurs i fellestiden på den enkelte skole.