20. september 2012 var en stor dag for Kjelsås skole, med offisiell åpning av det nye skolebygget. Etter to år i paviljong hos Engebråten ungdomsskole startet elever og lærere skoleåret på Kjelsås skole i nye og rehabiliterte lokaler.
Det gamle skolebygget er totalrehabilitert på utsiden, og alt inventar er skiftet ut. Samtidig har deler av skolen blitt helt ny, med blant annet flerbrukshall, et eget fortellerrom, musikkrom og flott aula. Skolens undervisningsrom har fått topp moderne utstyr, og enkelte vegger kan enkelt åpnes opp til større undervisningsrom, eller deles av i mindre avdelinger om en ønsker det. Visjonen for byggeprogrammet har vært å skape en fleksibel skole, som er tilrettelagt for samarbeid mellom skole, aktivitetsskole, barnehage og idrett. Bygningen skal stimulere til faglig utvikling og skape sosiale trygge omgivelser.
Skolen har nå vært i bruk i et halvt år, og rektor Mette Rasmussen kan fortelle at de stadig oppdager nye muligheter i byggets løsninger.
–Vi forsøkte å forberede oss på å innta den nye skolen, mens vi var ved Engebråten. Men det er først når vi nå har tatt skolen i bruk at vi kan se hvilke muligheter vi faktisk har. Dette er et bygg som er skapt med tanke på god undervisning og et godt læringsmiljø, sier Kjelsås-rektoren og legger til at suksess forutsetter et reelt samarbeid i alle ledd i skolen.
De fleksible klasserommene gir mange muligheter. Blant annet kan elevene deles inn i ulike stasjoner, hvor de kan jobbe med oppgaver som er tilpasset deres læringsnivå. Klasserommene kan åpnes opp, slik at flere lærere kan samarbeide i samme rom på tvers av klassene, eller en lærer kan ha undervisning med større elevgrupper.
I byggeprosessen har det vært et godt samarbeid mellom byggherre og skole, blant annet om den kunstneriske utsmykningen. Kjelsås skole er en av Oslos eldste, med 96 år bak seg som læringsinstitusjon. En collage i vestibylen og glassvegger inn til undervisningsrommene har blitt utsmykket med gamle plansjer fra skolens tidlige år.
–Da vi skulle flytte ut fra loftet, fant vi mange gamle plansjer. Disse har blitt brukt av kunstnerne i utsmykningen av skolen og skaper en fin linje tilbake i Kjelsås-historien, sier Rasmussen.
Rasmussen er ikke alene om å være glad over å kunne ta i bruk det nye skolebygget. Leder og nestleder i skolens elevråd, Erlend og Ingvild, begge i 7. årstrinn, har vært med på flytting både fra Kjelsås til Engebråten og tilbake igjen. De syns det nye bygget har vært verdt all flyttingen.
–Vi har fått mye finere garderober og nye skap som ikke går i stykker så lett, forteller Ingvild.
Garderobene i seg selv er et stort pluss i hennes øyne. Hun forteller at det i den gamle garderoben ble mye krangel om den ene dusjen som fungerte godt. Nå er alle dusjene like gode.
–Også har vi fått helt nye smartboards, hvor lærerne kan vise frem bilder, tekst oppgaver og filmer, sier Erlend.
–Det er bra, for da slipper vi den ekle lyden av kritt mot tavla. Det knirker så ekkelt, legger Ingvild til.
Det er ikke tvil om at elevene er fornøyde og stolte av den nye skolen sin. Dette deler de med lærerne, som også skryter av bygget.
–Det blir bare bedre og bedre jo mer vi bruker det, forteller gymnastikklærer, Thomas Rygh.
–Jeg fryktet at de store, åpne rommene med både innsyn og utsyn ville virke forstyrrende på elevene, og at det ville bli mye støy med den store takhøyden. Men det har ikke vært noe problem. Både elever og lærere har raskt vent seg til hvordan rommene og bygget er utformet, legger han til.
Selv om elevene er godt fornøyde med helt nye lokaler og uteområder, så har elevrådslederen og nestlederen likevel noen ønsker på lista til forbedringer.
–Det kunne vært mer utstyr ute, for eksempel flere basketballnett, sier Erlend.
–Og et større huskestativ, legger Ingvild til.
Så får vi se om elevrådet klarer å få gjennom ønskene sine.
Også splitter nye Nordpolen skole ble åpnet i 2012. Du kan se bilder av både Kjelsås og Nordpolen i bildekarusellen i toppen av artikkelen.