Elevene på Rommen får en time ekstra i matematikk, norsk og engelsk hver uke. Det tilsvarer et helt skoleår!

Rommen - mer enn en skole

Innenfor Rommen skoles vegger jobbes det aktivt med å gi elevene en best mulig start på livet – både i skoletiden og etter skoletid. I dette arbeidet står samarbeidet med Bydel Stovner sentralt.

 
 
 

–Her på Rommen skole har vi et rikt mangfold, stadfester rektor Hanne Christine Arveng.

Innenfor skolens inntaksområde bor det 8000 mennesker. Området scorer lavt på levekårsundersøkelser, mange har kort botid i Norge, en del har svake norskkunnskaper og det er mange enslige forsørgere med mange barn. I tillegg har de foresatte en ulik forståelse av hva skole er.

Skolens 750 elever har bakgrunn fra over 50 land. I skolens foajé henger der flagg som representerer hvert av landene.

Konkurransedyktige elever

Skolens mål er at elevene etter ti års skolegang skal være konkurransedyktige og klare for det norske samfunnet. Det skal være en fordel, ikke et handicap, å ha skolegangen fra Rommen skole med seg i bagasjen.

–Vi har økt timetallet i norsk, matematikk og engelsk, tilsvarende et ekstra skoleår. Vi tilbyr leksehjelp med egne lærere og arrangerer høst- og vinterferieskole, forteller Arveng.

Få andre skoler, hvis noen, har et så flott bygg. I tillegg til å være en skole, er Rommen også et kultursenter. Deler av Bydel Stovners administrasjon har flyttet inn i egne kontorer på skolen.

Skolen og bydelen samarbeider nå tett, for å nå målet om at Rommen skole skal være noe mer enn en vanlig skole; det skal også være et godt sted å være etter skoletid.

Skriver hiphop-tekster

Når skoledagen er over for elevene, er veien kort til bydelens tilbud. På musikkavdelingen er det full aktivitet hver ettermiddag. Inne i et lydisolert øvingsrom sitter sjetteklassingene Anwar, Ammyl, Magnus og Yomi.

–Vi lærer å lage tekster og beats, forteller de fire guttene.

De er strålende fornøyde med tilbudet.

–Vi liker å komme hit etter skoletid. Det er gøy, forteller Yomi.

Guttene deltar på kurset hiphop 1.01. I tillegg arrangeres det kurs i mer rocka musikk. Instruktørene er også lokale.

–Hva lærer dere her?

Gutta tenker seg litt om…

–Vi skriver tekster. Det gjør vi på fritiden også, ikke bare når vi er her. Noen skriver på norsk, andre skriver på engelsk, forteller de.

Bruker kunnskap

Anne-Berit Haavind, som er leder for ungdom, kultur og nærmiljøenheten i Bydel Stovner, forteller at de prøver å ha aktiviteter på skolen hver ettermiddag. I tillegg har Oslo kultur- og musikkskole aktiviteter enkelte kvelder.

–Vi opplever det som positivt at kursene er lagt rett etter skoletid. Da kommer elevene rett fra skolen, sier Haavind.

Hun forteller at stadig flere elever ønsker å være med på bydelens tilbud etter skoletid. Også her får elevene bruk for grunnleggende ferdigheter, som norsk, engelsk og regning.

–Elevene skriver tekster på både norsk og engelsk. I tillegg lærer de å telle når de skal lage beats. Det skal jo klinge bra, sier Haavind.

–Her får elevene anledning til å vise seg fram på en annen måte, og mange tar med seg mestringsfølelsen de får her tilbake til skolen, sier hun.

Rekrutterer arrangører

Arrangørskolen, som integrerer og aktiviserer jenter i bydelens kulturliv, er også en suksesshistorie. Målet er å rekruttere nye, dyktige arrangører til kulturlivet i bydelen, samt å sikre kontinuiteten og verdiskapningen lokalt. Arrangørskolen ble startet i regi av bydelen i 2009.

Jentene møtes en ettermiddag i uka og lærer å utvikle og gjennomføre arrangementer både gjennom teori og praksis.

De fem fikk også møte kong Harald og dronning Sonja, da kongeparet og det finske presidentparet besøkte skolen i fjor høst. Kongeparet opplevde besøket som så flott at det ble viet stor plass da deres opplevelser gjennom 2012 ble oppsummert i Året med kongefamilien på NRK i romjulen.

Flere arrangementer

Møtet med Kongeparet er likevel ikke jentenes eneste minne fra 2012.

–Det aller morsomste var nok da vi arrangerte Youth party, som er vårt eget arrangement, forteller Nelissa.

Jentene på Arrangørskolen sto for både planlegging og gjennomføring av arrangementet. De måtte ta kontakt med artister, sette opp budsjett og invitere media.

–Det er veldig gøy å være en del av Arrangørskolen, og jeg lærer veldig mye, sier Nelissa.

I tillegg har de vært med å arrangere både Ungdommens Kulturmønstring (UKM) og skolens nyttårsball.

Positive effekter

Rektor Arveng mener at tilrettelegging av gode aktiviteter i trygge og kjente omgivelser gir positiv innvirkning på hele skolemiljøet, blant annet gjennom økt, faglig kompetanse.

–Vi opplever større trivsel og bedre elevatferd. Vi har også et tettere samarbeid med de foresatte, og opplever at skolen har fått et bedre omdømme i nærmiljøet, sier Arveng, før hun fortsetter:

–Nå opplever vi at elever søker seg til Rommen skole.